restaurang LudvikaMånga av de som besöker Disponentsparken på sommaren gör ett besök på Disponentparkens trädgårdscafé. Ett café som i val av lokaler verkligen lyfter upp platsens historia. Det är nämligen beläget i den bakstuga som byggdes när Disponentbostaden en gång byggdes i parken. Dess hundra åriga historia syns mycket tydligt i inredningen i caféet.

På menyn finns hembakat bröd och lättare luncher. De flesta besökare sätter sig ute men skulle det komma en skur finns även några sittplatser inne. Just att allt är hembakat har blivit lite av caféet signum. Det gäller då inte bara brödet utan även annat ätbart som de säljer så som gelé, sylt och saft.

Utöver fika säljer de även hemstöpta ljus och souvenirer. I den lilla loppisen som är i källaren varierar utbudet något från månad till månad.

De som gillar omgivningarna och vill ha ett större evenemang i parken kan boka festvåningen i Disponentsbostaden. För bokning av lokalen och information gällande servering – kontakta Trädgårdsföreningen Disponentsparken.

Öppettider:

Under försäsong (april och maj) har caféet öppet lördagar och söndagar 12-16. När sedan sommaren kommer på riktigt (första juni till sista augusti) är det öppet varje dag. Det går även att besöka caféet andra tider på året men då enbart genom överrenskommelse med ägarna.

Disponentparken

I slutet av 1800-talet byggdes den stora disponentbostaden som idag ligger i Disponentsparken. Det är från detta som parken idag har sitt namn. Men det dröjde nästan 100 år från att byggnaden och parken stod färdiga till att allmänheten fick ta del av den. På 1980-talet blev fastigheten privatägd och när föreningen Trädgårdsföreningen Disponentparken skapades 1995 togs nästa steg till att skapa en park som skulle vara öppen och tillgänglig för alla. Från och med september året efter har parken varit öppen och är idag en mycket välbesökt och välvårdad park. Detta inte minst eftersom föreningens mål är att återskapa parken utifrån hur den en gång var tänkt att vara.